Op deze pagina zie je een overzicht van de posts die we op onze LinkedIn-bedrijfspagina hebben gepubliceerd. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Check onze bedrijfspagina op LinkedIn: 

 

Hoe kom ik aan e-mail adressen?

Voor je überhaupt iets kunt versturen, moet je e-mail adressen verzamelen. Ooit harkte men ze overal vandaan en begon ongevraagd te mailen. Of beter gezegd: te spammen. Dat is nu wettelijk verboden.

Offline 

In een retailzaak is het moment van afrekenen een goede gelegenheid om te vragen of men op de hoogte wil blijven van nieuws over jouw producten en/of diensten. Zorg dat je een tablet op de toonbank hebt liggen waar klanten hun gegevens kunnen invoeren, mochten er meerdere klanten wachten. Verleid ze eventueel met een kortingsbon op de eerstvolgende aankoop. Of haal ze over met een winactie.

Online 

Online is het een stuk minder arbeidsintensief. Er bestaan talloze manieren en momenten om e-mailadressen te verzamelen. Bij binnenkomst op een website of webshop, tijdens afrekenen en bij vertrek zijn geijkte momenten. Vraag er in ieder geval met mate om want als het gaat irriteren schiet je jezelf in de voet. 

Kortingen en winacties (in ruil voor een e-mailadres) doen het ook online altijd goed.

€ 12,50 per websitebezoeker in retail

E-mailadressen zijn ook te koop en zelfs te huur. Of ze leiden tot een koop of een vaste klant klant hangt van veel factoren af. Wat zeker is: aan adressen hangt een fors prijskaartje. 50 cent per adres bij een afname van 10.000 stuks, ergo 5.000 euro, geldt als een koopje. 

Als je weet dat in een gemiddeld klantenbestand in de Nederlandse retail krap 4% doorklikt naar je website dan moet je rekenen op een investering van minstens €12,50 voor 1 websitebezoeker (4% is gelijk aan 1 op 25. Dus per 25 x 50 cent heb je 1 doorklikker). 

Natuurlijk daalt het bedrag per bezoeker als je meer adressen koopt. En het kunnen terugkerende klanten worden. Wil je echter gesegmenteerde adressen (bijvoorbeeld op geslacht) kopen dan betaal je veel meer dan 50 cent per adres.

1 op 10 koopt – in het beste geval

Maar online is in retail bij lange na niet elke doorklikker een koper. In tijden van uitverkoop (pre-corona) deed je het extreem goed als 1 op de 10 bezoekers uit je eigen klantenbestand online iets bij je kocht. Het ligt voor de hand dat dit bij een bestand zonder binding met jouw shop een stuk lager ligt.

Adressen kopen kan voor specifieke sectoren of bijzondere acties/evenementen zeker interessant zijn. Zo is de doorklikratio in de automotivesector fors hoger dan bij de retail. Wat zich ook weer vertaalt in een hogere kostprijs…

Huren is schieten met hagel

Adressen huren is ook een optie. Je lift dan mee op een adresbestand van een derde die je nieuwsbrief naar zijn bestand verzendt onder het mom van ‘partnermail’. Zoals een verkoper zegt: ‘Het is schieten met hagel’.

Hoge volumes (bestanden van 100.000 adressen zijn normaal) moeten de lage open- en clickrates (ca. 10% respectievelijk ca. 1,5%) compenseren. Kosten bedragen minstens 1.000 euro. De adressen komen niet in je bezit, je kent de ontvangers niet. Ook hierin zijn er segmentatiemogelijkheden, tegen een meerprijs uiteraard.

Of je nu adressen koopt of huurt, het zijn nog lang geen klanten, laat staan vaste klanten.

Punten en komma’s festival

Als het voorgaande 1 ding duidelijk maakt dan is het wel de waarde van een e-mail adres. Besteed daarom tijd en zorg aan het onderhoud van je klantenbestand. Het is bovendien een ‘punten en komma’s’-festival want elk foutje in een adres maakt het onbruikbaar.

Per jaar vervuilt een gemiddeld bestand bovendien met 10% doordat mensen een adres niet meer gebruiken cq een ander adres gebruiken. Daarom moet personeel dat in contact staat met klanten doordrongen zijn van het belang en de waarde van een actueel e-mailadres.

Klant contact check hoor routine te zijn

Het checken van contactgegevens in een crm-systeem hoort voor iedereen die met klanten werkt routine te zijn.

En als het een nieuwe klant is: ’Mogen we u een mail sturen als we nieuws of acties hebben? Krijgt u er een leuke attentie bij.’

Dan plaats je een kortingsbon van 5 euro in de eerste nieuwsbrief of welkomstmail.

Design: boodschap versterken

Vooraf: als je geen huisstijl hebt, bedenk dan dat voor klanten je logo je handtekening is. Betrek daarom altijd aspecten van je logo in elk ontwerp voor communicatiemiddelen, dus ook bij een digitale nieuwsbrief. Denk hierbij vooral aan kleur en lettertype.

Niet afleiden 

De vormgeving van je nieuwsbrief moet je boodschap versterken, niet daarvan afleiden. Je boodschap bestaat meestal uit beeldmateriaal (foto’s en illustraties) en tekst. Houd de kleuren van achtergronden, kaders en lijnen rustig en kies een rustige broodtekstletter zonder tierelantijnen. Een kop mag eventueel frivoler. 

• Teksten

De look van een nieuwsbrief valt of staat met tekstopmaak. Vaak hoor je dat iets ‘slechts’ een kwestie is van tekst laten inlopen en fotootjes plaatsen. Maar je hebt niet met papier te maken. Je content wordt door besturingssystemen en software vertaald naar allerlei beeldformaten.

Met name een consequente tekstopmaak op verschillende devices kan lastig zijn. Veel voorkomende problemen: afbrekingen die zichtbaar zijn in de smartphone-weergave maar niet in de laptop-weergave. Idem met verspringingen door tabs, lelijke witruimtes en afbrekingen (bijv. gatenkaas door tekst uit te vullen), koppen die van 2 naar 3 regels gaan et cetera.

Een lelijke tekstopmaak wekt bij veel lezers ergernis en leidt daardoor af van je boodschap.

• Lettertype

Lang golden systeemlettertypes zoals Arial en Verdana als noodzakelijk kwaad om de boodschap in een e-mail html onverminkt over te brengen. Nog steeds kun je maar een beperkt aantal lettertypes veilig gebruiken, maar het zijn er wel meer geworden. Enkele voorbeelden:

All-in-one mailapps zoals Mailchimp bieden naast de systeemlettertypes zo’n tien extra fonts. De betere designapps, toegesneden op email html, komen al tot dertig. Hierbij moet je bedenken dat dit niet betekent dat verouderde e-mail programma’s ze dan ook weergeven. Deze zullen ze vaak terugvertalen naar de oude systeemletters. Dat is echter meer en meer een achterhoedegevecht.

• Beeldmateriaal

De keuze van het beeldmateriaal (foto’s, illustraties e.d.) is geen handomdraai. Voorkom dat het smoelenboek wordt en zet niet iedere editie dezelfde handenschuddende directeur erin. Het gaat om balans in het totaal van de foto’s. Als er in de ene foto veel gebeurt, kan rust in een andere voor deze balans zorgen.

Verder kunnen harde of vloekende kleuren roet in het eten gooien. Soms kan het daarom slim zijn om twee beelden van full color naar duotoon om te zetten zodat ze beter matchen en minder schreeuwen.

• Donkere modus

De donkere modus is al enkele jaren bezig met een gestage opmars. Het is een schermweergave op devices die op zwart i.p.v. wit is gebaseerd. Achtergronden en werkbalken zijn de meest in het oog springende verschillen met de traditionele weergave. In de veronderstelling dat dit prettiger werkt en minder stroom verbruikt. Hoewel de meningen hierover verschillen, hebben steeds meer gebruikers deze modus actief op hun scherm.

Niet alleen vanuit het oogpunt van huisstijlbewaking is dit een belangrijk gegeven. De donkere modus heeft grote gevolgen voor de effectiviteit van het design van je e-mail template.

De donkere modus maakt gelijk duidelijk hoeveel onrust er kan ontstaan door een achtergrondkleur. Sommige elementen vallen weg of trekken juist nog meer aandacht, zoals de oversized header ‘Weekactie’ in voorbeeld 1. Veel van de overige content verdwijnt in een zwart gat.

• Mobile first

Tot slot misschien wel het belangrijkste principe bij het ontwikkelen van design: mobile first. Test altijd de weergave van je nieuwsbrief op smartphone, want 70% van je publiek bekijkt hem daarmee. Dit wordt nogal eens vergeten omdat je de nieuwsbrief meestal maakt op desktop of laptop.

Stressremmende tip

Veel mailapps hebben een preview voor diverse devices. Deze werken meestal niet correct. Dat is niet gek want besturingssystemen en emailclients worden om de haverklap bijgewerkt. Het best kun je het design daarom op je eigen smartphones checken; Android én iOS. Is wat meer gedoe, maar betrouwbaarder en het kan apen uit de mouw op de valreep voorkomen. En zorg dat de software op je smartphones up-to-date is. Dit kan bij elkaar een hoop stress schelen.

Content
is King

Je kunt nog zo spetterend een digitale nieuwsbrief lanceren, zonder een bladformule en een seizoensplanning verval je al snel in herkauwen. Als je elk seizoen meldt dat de nieuwe collectie binnen is, op welke dagen je gesloten bent en dat er een actie is, dan maak je een veredelde agenda. 

Wat je wilt is klanten binden, zorgen dat ze zich thuis voelen bij je. Dat bereik je met leuke, afwisselende content, die je makkelijk elke editie kunt updaten, het hele jaar door. Zonder dat elke editie je dagen werk kost.

 

Praktijkvoorbeeld: je hebt een kapsalon

• Trend 

Bespreek in elk nummer een trend in de haarmode. Een snit, een seizoenskleurtje, een extension etc. 

• Personeel

Heb je personeel? Geef ze om de beurt de ruimte om een kleine bijdrage te leveren. Juist in bedrijven waar veel draait om sociale contacten vinden klanten het leuk om meer te lezen over de hobby van een kapster of haar favoriete tv-programma. Het is een gegarandeerde hit. 

• Producten

Vaak verkoop je haarverf en andere haarverzorgingsmiddelen. Zet er elke nieuwsbrief eentje in de etalage. Bied een bestelmogelijkheid. 

• Acties

Heb je een spaaractie? Ruim hier een vaste plek voor in waar elke lezer zijn actuele spaarsaldo ziet. We doen niets liever dan sparen. 

• Klanten

Zijn je klanten blij met hun kapsel? Vraag ze een selfie te maken voor de nieuwsbrief en beloon ze met een kadobon voor een luxe shampoo. Geen betere reclame voor je zaak dan een leuke foto met een goede review.

• Humor

Vergeet de humor niet! Vraag mensen naar die ene coupe die ooit hip was maar waar ze nu smakelijk om moeten lachen. Een fotootje uit het familiealbum erbij en je creëert voor je lezers een feest der herkenning.

 

Praktijkvoorbeeld: je hebt een administratiekantoor

• Service 

Bespreek in elk nummer wat je doet om het de klant makkelijker te maken. Zo kun je op een speelse manier laten zien wat je nog meer kunt doen voor ze.

• Even voorstellen

Personeelsleden vertellen iets over zichzelf. De meeste medewerkers zien je klanten nooit maar ze spreken of mailen ze wel regelmatig. Hoe leuk is het om je contactpersoon dan op een andere manier te leren kennen? Ook een vorm van klantenbinding.

• Regelgeving 

Wat heeft de overheid voor ons in petto? Waak voor het oplepelen van gortdroge feiten. Beperk het tot de praktische gevolgen voor je klant.

• De financiële fruitmand

Laat een medewerker een lastig begrip uitleggen in huis- tuin- en keukentaal. Zo laat je zien dat je kundig bent en je verplaatst in de beleving van je klanten.

• Belangrijke data 

Wanneer moet de BTW aangifte de deur uit? Moeten de stukken voor de jaarrekening binnen zijn? Et cetera.

• De uitdaging

Wat is een uitdaging voor jouw kantoor? Van het op tijd aanleveren bij de Belastingdienst tot het maximaal benutten van aftrekposten. Met altijd in het achterhoofd: de klant duidelijk maken dat we voor hem/haar tot het gaatje gaan en dat hij/zij daarin ook een rol speelt.

• Achter de komma 

Dagelijkse kleinigheidjes waar je vrolijk van wordt. Een snelle en adequate reactie op een vraag. Een vriendelijk telefoontje. Een lekker kopje koffie. Net na sluitingstijd nog geholpen worden. Herkenbaarheid is de sleutel.

• Ziel en Zaligheid

Een klant vertelt over wat hij/zij maar wil. De zaak, een hobby of een vakantiebestemming. Een prima gelegenheid om klanten een podium te geven, waardering te laten blijken en aan je te binden.

En zo zijn er tal van invalshoeken te bedenken om van een klantenbestand naar een community te groeien. In elke branche, van schoenenzaak tot gezondheidscentrum.

Gouden regel

Een juiste verhouding tussen tekst en beeld is de gouden regel. Mijd lappen tekst over brede kolommen; in een paar regels per item moet het bekeken zijn. 

Wil je de diepte in? Zet er een ‘lees verder’ link naar je website bij. Want in hun inbox hebben de meeste lezers hooguit een minuut tijd voor je.

Plaats alleen technisch goede foto’s en zorg dat breedte en hoogte matchen met je nieuwsbrief-template. Anders krijg je een lachspiegeleffect en dat is verre van professioneel. Het komt helaas nog geregeld voor.

Tot slot

Post je nieuwsbrief op je website en social media. Dan sla je twee vliegen in één klap. Want ook voor je ranking op Google geldt: Content is King. 

Contact

MailMaster is de e-mailmarketing service van Liscom Advertising; sinds 1998 actief in B2B- en B2C- communicatie en gespecialiseerd in het midden- en kleinbedrijf (retail).

In 2009 startten we met online marketing. We maken en versturen digitale nieuwsbrieven, bouwen en onderhouden websites en webshops.